Da like pe Facebook sau recomanda pe Google+ :

De ce Shiitake?

Pentru că e “Regele”. Regele ciupercilor!


Şi de când am descoperit această ciupercă mi-am dorit cu orice preţ să o am “la discreţie”. Va rog să mă credeţi că intr-adevăr işi merită acest rang, de “Rege”. Are o aromă atât de plăcută şi de intensă incât m-a copleşit din prima. Lucru ce se va intampla si cu voi , cu certitudine. Este o delicatesă!


Practic, in ce mă priveşte, totul a inceput in primăvara lui 2011, după câţiva ani de încercări diverse de a găsi o utilitate terenului meu, achiziţionat intr-o zonă rurală, aproape de orășelul în care am domiciliul (Gherla). Achiziţie facută puţin in pripă, doar pentru că am prins o ofertă bună de preţ. În acele momente nu știam clar ce destinaţie va avea. Zona e superbă, de podis Transilvănean. Dealuri, păduri, liniște…


Insă problema cu terenul meu e că nu prea merge pentru agricultură, legumicultură, pomicultură. Solul are o structură argiloasă, ciudată, care nu prea oferă condiţii pentru astfel de activităţi. După ce am trecut in revistă multe, foarte multe alte variante de activităţi-hobby cu potenţial de transformare într-o microafacere sau, de ce nu, chiar afacere mai serioasă, am decis să incerc varianta ciuperci. Așa că m-am pus pe studiu, eu neavând absolut nimic în comun cu, cultura ciupercilor. Eram doar consumator. Întra-devăr, unul înrăit.


Ok, ciuperci, dar ce fel si in ce mod cultivate? După studii aprofundate despre genurile și modalităti de producere a lor și mai ales după evaluarea capitalului disponibil am decis că pentru mine ar fi potrivit ceva relativ simplu din toate punctele de vedere. Ecologic,cat mai natural și fără investitii în spaţii protejate și tehnică sofisticată. Dar in același timp să fie și o activitate puţin iesită din comun. Incitantă. Motivantă. Şi astfel am descoperit cultura de shiitake pe bușteni, activitate care mi s-a părut mai mult decat potrivită pentru condiţiile oferite de proprietatea mea.


Shiitake, o ciupercă relativ exotică, bine cunoscută in multe tări, a doua catalogată ca și productie pe plan mondial (varianta pe brichete de rumegus) și totuși… necunoscută, aproape în totalitate, la noi, de marele public, consumator de ciuperci. Deși are multe calităţi, atât gastronomice cât și medicinale. Iar climatul nostru oferă condiţii bune pentru cultura ei pe bușteni, în spaţii neprotejate. De bază sunt umbra și umiditatea.


Ei bine, m-am apucat de treabă. Am cumpărat bușteni, miceliu de Shiitake, și am realizat inocularea (nu o sa descriu aici intreg procesul, există articole special destinate pentru asta), după care am depozitat bustenii și a inceput așteptarea. După aproximativ 6-7 luni de la inoculare (perioadă in care, la un moment dat mi-am pierdut putin speranta in acest proiect), au apărut primele ciuperci, pe buștenii de carpen. Reușisem! Iar de atunci si pană acum, au fructificat absolut toti buștenii inoculaţi.


Sincer, sunt satisfăcut că am reușit să surprind multă lume cu ciupercile mele “ciudate “ și bineînteles pentru că am reușit să produc shiitakele doar după teorie si filmuleţe de pe internet. E drept că au fost zeci, poate sute de ore documentandu-mă de pe siteuri diverse, in special străine, cu aceasta temă si din cărti de specialitate. Sunt constient că nu sunt primul care face asta in Romania, dar probabil sunt primul care se incăpăţânează să promoveze insistent această ciupercă si sunt convins că va deveni tot mai mult cunoscută si consumată si la noi.


Nu pot să confirm calităţile medicinale superdeosebite ale ei, pentru că nu sunt în masură să pot face asta. Această calitate rămâne de constatat, eventual, ulterior, de fiecare după cum crede. Recomand cu multă insistenţă și caldură, consultarea înainte de consum cu scop de remediu a vreunei afecţiuni, a medicului dumneavoastră specialist și declararea intenţiei de a începe un eventual tratament cu shiitake. Personal, cred in calităţile ei medicinale și sunt convins că un sâmbure de adevăr există și aici. S-au facut și se fac multe studii pe tema asta. De mulţi ani. Si există rezultate pozitive, dovedite știinţific. Oricum e bine știut că ciupercile in general, dar shiitake în special, conţin multe elemente, foarte utile metabolismului. Motiv pentru care ar trebui sa facă parte cât mai des din meniul nostru. Indiferent de specie, dar cu condiţia să fie comestibile, bineînteles. În acelasi timp e la fel de bine de știut că nu toate organismele reacţionează la fel după consumul de ciuperci, chiar dacă e comestibilă. Depinde de metabolismul fiecărei persoane, în parte.


Reușita acestei prime etape, producerea shiitakelor, plus îndemnul diverselor cunoștinte, prieteni, familie, au determinat, în final, aparitia acestui site. Așa cum scriam mai sus, această activitate a demarat ca un hobby, cu potenţial de transformare intr-o microafacere . Am producţie ce depăsește deja necesarul consumului personal și vreau să iniţiez etapa bussines acum. Să-mi comercializez produsul. Dar acest lucru nu se poate materializa fără publicitate, promovare. Şi siteurile de prezentare sunt una din formele cele mai la modă si la indemană. Iar in cazul de fată, șansa face că fiul meu se scolează ca specialist tocmai in domeniul IT-Hardware/Software. Cum s-a oferit sa facă el acest site, n-am refuzat. Mai ales că e o premieră si pentru el, acesta fiind primul site construit si publicat pe internet.
Deși am vorbit doar la persoana întâi pană acum, mentionez ca meritul reușitei acestei prime etape este in egală masură atât al meu cât și al soţiei și al fiului meu. Muncim impreună, cot la cot.


Există șanse ca în curând să obţin si certificarea bio a ciupercilor!


În concluzie:
Consumaţi cât mai des posibil ciuperci, în special Shiitake...bineînţeles Shiitakele mele!

Molnar Daniel, producator ciuperci Shiitake