Da like pe Facebook sau recomanda pe Google+ :

Generalitati

shiitake_thumb

Ciuperca Shiitake este o ciupercă originară in Asia de Est, care este cultivată şi consumată in multe ţări asiatice. Ea reprezintă o caracteristică a multor bucătării asiatice. Este de asemenea cunoscută ca şi ciupercă medicinală.


Numele de Shiitake provine din limba japoneză. Shii este numele japonez a arborelui Castanopsis cuspidata care furnizează bustenii pe care este in general cultivată, iar take inseamnă ciupercă. Specia era anterior cunoscută sub numele de Lentinus edodes sau Agaricus edodes. Numele final a fost dat de botanistul englez Miles Joseph Berkeley in 1878.


Shiitake sau Lentinus Edodes este o ciupercă cu o pălarie de 5-20 cm diametru, are forma globuloasă în stadiul tânăr iar odată cu creşterea se aplatizează. De culoare maro închis în stadiul de primordie pe masură ce creşte (şi în funcţie de umiditatea creată) se colorează în cafeniu, presărată pe margine cu multe pete mici de un alb strălucitor, asemănându-se cu pielea puilor de căprioară. Marginile sunt răsfrânte spre picior, devenind drepte sau ondulate, odată ajunse la maturitate . Lamelele sunt albe, dese, drepte la început apoi devin sinuoase, neregulate, schimbându-şi culoarea în maro-vineţiu atunci când sunt atinse. Piciorul este înalt de 4-10 cm. , are culoare albă când ciuperca este tânară iar odată cu vârsta, începând din partea inferioară, se acoperă cu solzi de culoare brun-roşietică. La maturitate întreg piciorul este acoperit cu solzi de diferite nuanţe de la brun la roşcat . Are o consistenţă fibroasă, tare, aproape întotdeauna curbat la bază, este plasat în centrul sau excentric palăriei. Carnea este compactă dar fragedă, de culoare alb-crem, cu gust şi miros discret de caramel (Denumirea chinezească Shiang-Ku înseamnă “Ciuperca cu miros asemănător caramelului”). Creşte în mediu natural în pădurile cu climă temperată din Asia de S-E pe trunchiuri de castan sălbatic (Castanopsis Cuspidata) dar şi pe stejar, fag, plop, arin, etc. , fiind o ciupercă saprofită , exploatînd numai ţesuturile moarte ale trunchiurilor căzute. Apare primăvara şi toamna. Lentinus Edodes mai este cunoscută ca “Ciuperca parfumată”, “Ciuperca neagră chinezească“, “Ciuperca aurie de stejar”, “Pasania” şi “Ciuperca neagră de pădure”.


Istoria cultivarii

Ciupercile Shiitake sunt originare in Japonia, China si Korea şi au fost cultivate in toate aceste 3 ţari din vremuri preistorice. Cea mai veche mentiune referitoare la ciupercile Shiitake este datata in anul 199 (e.n), din timpul Imparatului Chūai, in Japonia. Ele au fost cultivate de mai bine de o mie de ani. Primele dovezi scrise ale cultivarii ciupercilor Shiitake aparţin lui Wu Sang Kwuang, din China, nascut in timpul dinastiei Song (960–1127 e.n.).


In timpul dinastiei Ming (1368–1644 e.n.) fizicianul Wu Juei a scris că această ciupercă nu poate fi folosită doar ca hrană, ci şi in scopuri medicinale, drept remediu pentru boli ale sistemului respirator superior, circulatie proasta, afecţiuni ale ficatului, oboseală si epuizare. De asemenea se credea că incetineste imbatrânirea.


Japonezii cultivau ciuperca tăind arborii shii cu topoare şi asezând bustenii in vecinatatea arborilor pe care cresteau deja shiitake sau care contineau spori de shiitake. Inainte de 1982, specia japoneză a acestori ciuperci putea fi crescută doar in locaţii tradiţionale şi folosind metode tradiţionale. in 1982, Gary F. Leatham a publicat o lucrare academica bazata pe studiile sale in ceea ce priveste inmugurirea si cresterea speciei japoneze de shiitake. Lucrarea a facut posibila cultivarea comerciala a ciupercii in Statele Unite ale Americii.


Proprietati medicinale

În medicina tradiţională orientală Lentinus Edodes este considerată un aliment care activează sângele. Ea este folosită pentru o largă arie de afecţiuni de sănătate, începând cu banala răceală şi terminând cu cazuri grave de cancer. În medicina modernă, studii laborioase făcute în China şi Japonia au arătat că Lentinus edodes au un conţinut ridicat de polizaharide , aminoacizi esenţiali, minerale şi vitamine. În ciupercile uscate aminoacizii se găsesc în proporţie de 14%, iar din aceştia mai mult de 40% sunt aminoacizi esenţiali ( Arginina, Lizina, Histidina, etc ). Polizaharidele conţinute de Shiitake au un rol deosebit în tratamentul afecţiunilor maligne. Au o puternică activitate antitumorală, antivirală, stimulează sistemul imunitar prin activarea limfocitelor T, au funcţie hepatoprotectoare ( mai ales în combinaţie cu extracte obţinute din Ganoderma Lucidum şi Trametes Versicolor). Un alt compus izolat din Lentinus Edodes este eritodenina cu rol în scăderea nivelului de colesterol şi a lipidelor din sînge, contribuind în general la tratarea afecţiunilor cardiovasculare. Dintre mineralele conţinute de Lentinus Edodes cele mai importante cantitativ sunt : potasiu, calciu, magneziu,mangan, zinc, nichel, fier, fosfor, care se găsesc mai ales în piciorul ciupercii. Sunt bogate în vitaminele B1, B2 şi C, precum şi în ergosterol, o provitamină care expusă radiaţiilor solare sau U.V. se converteşte în vitamina D, sporind de 2,5 ori în numai 3 ore de expunere. Se ştie că lipsa vitaminei D2 din organismul uman este răspunzătore de apariţia cancerului de colon. Extractele din această ciupercă, împreună cu cu cele din Ganoderma Lucidum şi Trametes Versicolor , precum şi cele obţinute din miceliul lor pot face adevărate minuni în tratarea unor game variate de afecţiuni cauzate în general de slăbirea sistemului imunitar (cancerul, SIDA, afecţiuni cardiovasculare, sindromul de oboseală cronică, hepatite, herpesuri, diabet, diferite infecţii cu Candida, etc.).


Retete cu Shiitake

Sursa: www.petitchef.ro